Vem var Sverre och vad gjorde han på Hammars gård år 1177?

Vid Hammars gård står en minnessten över denne man och hans äventyr som resulterade i att han blev kung över Norge år 1184. Sverre skrev en självbiografi där han berättade om sin vistelse på Hammar. Färöingen påstod att han var son till Norges kung Sigurd Munn, vilket var svårt att veta om det var sant eller inte då det sades att Sigurd Munn hade söner och döttrar i alla väderstreck, så inte alla trodde honom.

En av Sigurds döttrar bodde här på Hammars gård, Cecilia, som var gift med lagmannen Folkvidr. Efter en lång vandring kom Sverre hit och berättade för Cecilia att de var halvsyskon och hon tog emot honom och erkände honom som sin bror. Sverre skriver att han fick bo med sina tolv män i härbärget, vilket i efterhand har setts som bevis för att det fanns ett pilgrimshärbärge invid Hammars gård.

Medan Sverre var här, kom på vårvintern en underlig hop med människor över sjön. De kallades Birkebeinarna för att deras ben var inlindade med björknäver nedtill där deras byxor var sönderrivna. De hade hört att Sigurd Munns son skulle finnas här på Hammar. Eftersom de förlorat sin tidigare ledare ville de att han skulle bli deras hövding och tåga med dem tillbaka till Norge för att erövra tronen. När Sverre var tveksam försökte de övertala honom och till slut hotade de med att döda honom om han inte blev deras ledare.

Så Sverre och hans skara av kämpar begav sig från Hammar för att erövra Norges kungatron. Längs resan blev hans skara större. Det sades att Sverre hade en förmåga att övertyga, vinna respekt och att han var klok och djärv. Efter år av inbördeskrig besegrade Sverre och Birkebeinarna till slut jarlen Erling Skakke och hans son kung Magnus Erlingsson och han utropades våren 1184 till Norges kung. 800 år efter Sverres vistelse på Hammar, restes den här minnesstenen 1977 som minne av historien.

Kung Magnus Erikssons besök

År 1347 besöktes Hammarö av kung Magnus Eriksson. Det känner man till eftersom han skrev ett brev härifrån i vilket han beslutade att avkastningen av laxfisket i Klarälven skulle ges till fyra kloster i Västergötland. Kung Magnus red ofta omkring med sitt följe för att försöka få ihop sina två konungariken Norge och Sverige. Han hade låtit skriva en allmän landslag för riket som han ville skulle efterlevas, så hans främsta roll på sina resor var att agera domare i mål om brott och äganderätt enligt den nya lagen.

Den 24 april 1347 kom han till Hammarö och ska ha bott hos sin kusin riddaren Jon Havtorsson och sin halvsyster Birgitta Knutsdotter. Dagen därpå deltog han i mässan i Hammarö kyrka. Efter mässan samlades folket utanför kyrkan, där kungen talade till dem och tog beslut i olika rättsärenden.