Det är svårt att tänka sig en större omvandling av en byggnad än den som Villa Stjernvik genomgick från tidigt 1900-tal till att bli Lövnäskyrkan 1960.

Villan byggdes några år efter sekelskiftet 1900 och ganska snart öppnade Lövnäs Restaurant och Pensionat i villan. Det var ett bra läge, för vid Lövnäs brygga stannade ångbåtarna på sin tur från Karlstad och Tynäs. Sommartid sökte sig många ut till värdshusen både på Lövnäs och Tynäs. Här kunde man äta och dricka och njuta av den vackra utsikten mot vattnet och kanske ta ett bad från klipporna.

Från 1947 var det Greta och George Johansson som drev Lövnäs restaurang efter att ha tagit över den av Gretas föräldrar, paret Flodberg. År 1958 sålde de huset och tomten till Hammarö missionsförsamling.

När församlingen väl köpt tomten så byggdes den befintliga restaurangen om till ungdoms- och samlingslokaler 1958, vilket är den delen av kyrkan som står närmast vattnet. 1960 byggdes själva kyrkosalen som en tillbyggnad. Den ritades av Janne Feldt som var en välkänd arkitekt i Karlstad. Han och hans kontor (som senare blev Skanark) ritade bland annat Löfbergsskrapan och Karlstads stadsbibliotek. I en sista etapp 1961 iordningsställdes bostäder åt pastor och vaktmästare på övervåningen. Missionsförsamlingen har varit, och är, aktiv på Hammarö med olika verksamheter som till exempel scoutverksamhet.

Villa Stjernvik (vykort 1908) Glasverandan kommer från gamla stadsträdgårdsrestaurangen i Karlstad.
Foto: Anna Ollson - Värmlands Museum, Sweden - Public Domain.

Bild från gamla stadsträdgårdsrestaurangen i Karlstad ca 1895 .

Punschkalas i stadsträdgården runt 1895. Som beställare av fotot står fröken Agda. Den byggnad som brändes ned av en pyroman tillkom år 1900 då den befintliga paviljongen monterades ner och återanvändes vid Tynäs respektive Lövnäs restaurang. 

Lövnäs Restaurang med paviljong mot vattnet, ca 1910-talet. Bild från Hammarö Hembygdsförening. Bilden nedanför, huvudentrén vid Lövnäs restaurant. Bild från Hammarö Hembygdsförening.
Lövnäs restaurang. Bild från Hammarö Hembygdsförening.
Den rundade paviljongen mot vattnet byggs om efter ett tag. Bild från Hammarö Hembygdsförening.
Troligtvis 1960 när kyrkosalen precis byggts till. Bild från Hammarö Hembygdsförening.
Ombyggnation av den före detta restaurangen till Missionskyrkans lokaler någon gång 1958-61. Bild  från Hammarö Hembygdsförening.